Smekelingen in het Hellenic Festival

Op 7 en 8 juli 2006 stond de voorstelling Smekelingen in het beroemde antieke theater van Epidauros. Hier worden sinds het midden van de jaren 1950 elke zomer Griekse tragedies en komedies opgevoerd door de belangrijkste Griekse theatergezelschappen, tijdens het Hellenic Festival. De laatste decennia worden ook mondjesmaat buitenlandse voorstellingen geprogrammeerd.

Euripides’ Smekelingen ging op 21 april 2006 in Leiden in première. De voorstelling was een coproductie van De VeenFabriek en het Griekse Theseum Ensemble. Paul Koek en Michael Marmarinos tekenden voor de regie, Herman Altena voor de vertaling.

In 2005 kreeg het Hellenic Festival een nieuwe directeur, Giorgos Loukos, die een aantal veranderingen doorvoerde. Zo heeft hij het aantal voorstellingen in Epidauros teruggebracht van tien naar zes, en worden de grote Griekse gezelschappen niet meer automatisch in het festival geprogrammeerd. De keuze voor vernieuwing uitte zich mede in de uitnodiging van De VeenFabriek, samen met het Theseum Ensemble. De artistiek leider van dit Atheense gezelschap, Michael Marmarinos, heeft in het verleden een spraakmakende voorstelling van Sophokles’ Antigone in Epidauros uitgebracht. Nu keerde hij terug als co-regisseur in een voorstelling die de gemoederen ook niet onberoerd liet.

Kijk voor reacties »hier.

Voor Paul Koek en De VeenFabriek was het optreden in Epidauros een bekroning van een prachtig seizoen met zijn pas opgerichte nieuwe gezelschap. Het is de eerste keer dat een Nederlands gezelschap is uitgenodigd om tijdens het Hellenic Festival in Epidauros te spelen. Paul Koek heeft in 2002 met voorstellingen van Bacchanten (ZT Hollandia, regie Paul Koek en Johan Simons) in Athene en Thessaloniki veel opzien gebaard. Het is een van de voorstellingen waar in Griekenland nog steeds met veel bewondering over gesproken wordt.

Smekelingen was in zijn krachtige muzikale vorm absoluut vernieuwend binnen een festivaltraditie waarvan de esthetiek de laatste jaren vooral bepaald werd door een tamelijk risicoloos en traditioneel theatraal idioom.