Smekelingen bij Toneelschuur Producties

Op zaterdag 31 oktober 2015 ging de theatervoorstelling Smekelingen in première in de Toneelschuur in Haarlem. Smekelingen is een productie van St. Toneelschuur Producties. De regie was in handen van Olivier Diepenhorst. Voor deze productie werd gebruik gemaakt van de Nederlandse vertaling die Herman Altena in 2006 maakte voor een co-productie van De Veenfabriek Leiden en Theseum Ensemble Athene.

Smekelingen is een tekst van Euripides, geschreven rond 420 v. Chr.. Het stuk wordt zelden gespeeld in Nederland. De regie van Olivier Diepenhorst werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016.

Achtergrond bij de voorstelling

Bevrijd mijn kinderen uit de handen van de wetteloze Thebanen
die de ledematen van omgekomen lijken laten liggen
in de dood die de leden verslapt,
als voedsel voor de beesten uit de bergen.

Smekende vrouwen in Smekelingen

Hoe om te gaan met oorlogen waar we niet om gevraagd hebben, maar waarin we wel betrokken raken? Zijn wij moreel verplicht in actie te komen tegen het onrecht? En pakken maatregelen tegen politieke systemen niet juist averechts uit? Ook Theseus, leider van Athene, ziet zich in de klassieke tekst van Euripides geconfronteerd met een oorlog die niet van hem is, maar waar hij zich tegen wil en dank mee moet bemoeien.

Olivier Diepenhorst over Smekelingen: “Geschreven rond 420 v. Chr, ten tijde van de Peloponnesische Oorlogen, leest Smekelingen vandaag de dag als een haarscherpe analyse van hoe onze westerse democratie, door een steeds onoverzichtelijker wordende internationale politieke situatie, onder druk komt te staan.”

In Smekelingen ziet Theseus, de leider van het democratische Athene, zich geconfronteerd met de gevolgen van een oorlog die niet van hem is. Een groep moeders uit Argos smeekt Athene hen te helpen. De lijken van hun gesneuvelde zonen moeten, na een oorlog tussen Argos en Thebe, voor de poorten van Thebe worden weggehaald om hen een waardige begrafenis te geven.

Theseus, die op geen enkele manier betrokken is bij deze oorlog, moet zich er – tegen wil en dank – door de komst van de smekende vrouwen toch mee bemoeien. Uit humanitaire overwegingen besluiten de inwoners van Athene ten strijde te trekken tegen Thebe. Maar een humanitaire oorlog is ook een oorlog en om de doden te begraven, zullen nog meer doden vallen.

Een uitgebreider interview met Olivier Diepenhorst is te vinden op de website van Theater Kikker in Utecht.

De pers over Smekelingen
“In het waardig begraven of een lijk wetteloos overlaten aan de roofvogels schuilt een enorme tragedie. Hoe ontwrichtend dit dilemma is, laat Smekelingen duister en ook met gedurfde theatrale middelen zien.”
– 01/11/2015 Kester Freriks in Theaterkrant ****

“Met een groep acteurs die de moeilijke teksten glashelder spelen en een paar vernuftige theatrale ingrepen laat Diepenhorst vooral prachtig zien dat het verdriet over de dood van een kind, een echtgenoot of een vader tijdloos is. En dat we nog steeds niet hebben geleerd dat peilloze leed te voorkomen.”
– 02/11/2015 Robbert van Heuven in Trouw ****

“Het is altijd wonderbaarlijk om een tekst te horen die bijna 2500 jaar geleden geschreven is en die nog zo knisperfris klinkt en zo huiveringwekkend dichtbij voelt.”
– 02/11/2015 Margriet Prins in Haarlems Dagblad ****

“Euripides schreef hiermee een […] bijzonder politiek georiënteerd stuk […] : ook onze leiders, van Tweede Kamerleden tot burgemeersters, zullen zich in de dilemma’s van Theseus herkennen.”
– 03/11/2015 Sander Janssens in Het Parool ****

“Deze politieke tragedie is geen voor de hand liggende keuze: anderhalf uur politieke discussies in een gedragen vertaling van Herman Altena. […] Diepenhorst is een man die binnen de lijntjes kleurt. Op zich knap, maar sprankelen van originaliteit wil het niet echt.”
– 06/11/2015 Vincent Kouters in De Volkskrant ***

Smekelingen is een voorstelling van Toneelschuur Producties, regie: Olivier Diepenhorst, tekst: Euripides, vertaling: Herman Altena, met: Kirsten Mulder/Ellen Parren, Martijn Nieuwerf, Justus van Dillen, Matthijs IJgosse, Jade Olieberg, dramaturgie: Thomas Lamers, decor: Marc Warning, licht: Yuri Schreuders, kostuums: Esmée Thomassen, productie, techniek en publiciteit: Toneelschuur Producties

Meer informatie en randprogrammering:
toneelschuurproducties.nl/smekelingen

Speellijst
do 29 t/m za 31 okt (première za 31 okt) Toneelschuur Haarlem
toneelschuur.nl

wo 4 nov De Lawei Drachten
lawei.nl

do 5 & vr 6 nov Theater aan het Spui Den Haag
theateraanhetspui.nl

di 10 & wo 11 nov Theater Kikker Utrecht
theaterkikker.nl

do 12 nov Theater Ainsi Maastricht
ainsi.nl

za 14 nov Theater De Lieve Vrouw Amersfoort
lievevrouw.nl

do 19 t/m zo 22 nov Theater Bellevue Amsterdam
theaterbellevue.nl

wo 25 nov Rotterdamse Schouwburg
rotterdamseschouwburg.nl

za 28 nov Junushoff Wageningen
junushoff.nl

wo 2 dec Schouwburg Amstelveen
schouwburgamstelveen.nl

do 3 dec Grande Theatre Groningen
ssbg.nl

wo 9 dec Rabotheater Hengelo
rabotheater.nl

do 10 dec Cultuurhuis Heerlen
cultuurhuisheerlen.nl

vr 11 dec Theater Corrosia Almere
corrosia.nl

za 12 dec LUX Nijmegen
lux-nijmegen.nl

wo 16 t/m za 19 dec Toneelschuur Haarlem
toneelschuur.nl