Antiek Theater in Theater aan Zee, Oostende

Antiek Theater was in de zomer van 2012 betrokken bij de voorstelling “Orestes in Oostende” tijdens het festival Theater aan Zee in Oostende. Deze voorstelling was een uitvloeisel van een amateurtheaterproject bij Malpertuis in Tielt een jaar eerder. Herman Altena stelde daarvoor de teksten samen, deels gebaseerd op eigen vertalingen.

Het Oostendse gelegenheidskoor The Bathroom Singers bracht tijdens de presentatiedag in Tielt een muzikale voorstelling van een fragment uit het derde deel van Aischylos Oresteia, getiteld Ontzagbare godinnen. In dit stuk wordt een einde gemaakt aan de keten van wraak die al generaties lang het geslacht van Tantalos – waarvan Orestes de jongste spruit is – teistert. De oergodinnen van de Wraak worden door de godin Athene in een hartstochtelijk pleidooi overreed de wetten van de wraak ondergeschikt te maken aan de rechtspraak.

In de Oostendse voorstelling werd het gezongen fragment voorafgegaan door een terugblik. Orestes blikt door de ogen van Herman Altena, gefilmd op video, terug op de gruwelijke gebeurtenissen die tot zijn rechtzaak hebben geleid: de dood van zijn zus Iphigeneia, geslachtofferd door hun vader Agamemnon om een gunstige wind af te dwingen voor een oorlog tegen Troje. De wraak van de moeder Klytaimestra op Agamemnon, die na tien jaar oorlog terugkeert thuis en daar door haar en haar minnaar Aigisthos wordt vermoord. De wraak van Orestes, die in opdracht van de god Apollo zijn moeder en Aigisthos vermoordt en daarna achtervolgd wordt door de gekmakende godinnen van de wraak. Hij kijkt terug op zijn proces in Athene en de vrijspraak die daar volgde. Dan volgt het muzikaal vormgegeven debat tussen de godin Athena en de Wraakgodinnen, waarin de laatsten zich uiteindelijk bereid tonen hun intrek te nemen in de stad Athene, alwaar ze vereerd zullen worden, maar ook hun afschrikwekkende dreiging zullen behouden.

Zondag 29 juli 2012, 11:30 – meer informatie: »Theater aan Zee 2012