Liknon – een nieuw requiem van Calliope Tsoupaki

Liknon is de titel van het Bosch Requiem 2019 dat Calliope Tsoupaki heeft geschreven op uitnodiging van November Music, het festival voor nieuwe muziek dat jaarlijks plaatsvindt in Den Bosch. Het requiem ging in première op 2 november 2019 in Theater aan de Parade in Den Bosch en werd nogmaals uitgevoerd op 9 januari 2020 in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Calliope Tsoupaki schreef dit diep doorleefde werk speciaal voor de countertenor Maarten Engeltjes, tenor Marcel Beekman en het barokensemble PRJCT Amsterdam onder leiding van Manoj Kamps.

Liknon was in het oude Griekenland oorspronkelijk een platte mand die werd gebruikt als korenwan. Dit type mand werd echter ook gebruikt als wiegemand of schommelwieg.

Calliope Tsoupaki liet zich voor dit nieuwe requiem inspireren door een icoon van Panagia Myrtidiotissa (De Madonna van Mirte) op het Griekse eiland Kythira. Op deze icoon is het gezicht van Maria volledig zwart. ‘Schoonheid in de duisternis’, zoals de componiste dit ervaart. De teksten voor het libretto zijn afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder het Theotokarion van de Kretenzische monnik Agapios (1580 Kreta – 1656 Venetië).

Herman Altena vertaalde het libretto ten behoeve van de boventiteling bij de voorstelling en het programmaboek.

Verdere informatie over Liknon is te vinden op de »website van November Music.