Hyllos – Muziektheaterproject i.s.m. De Veenfabriek en Asko|Schönberg

Na de muziektheatervoorstelling Smekelingen van Euripides in 2006 werken Antiek Theater Herman Altena en De Veenfabriek in Leiden opnieuw samen. Op uitnodiging van artistiek leider Paul Koek schreef Herman Altena voor het muziektheatergezelschap een nieuwe tragedie onder de titel Hyllos. De voorstelling, die 16 november 2013 in première ging en zeer enthousiast is ontvangen door pers en publiek, is een coproductie met Asko|Schönberg. De Amerikaanse componist Derek Bermel schreef de muziek. Voorstellingen in Leiden (Rijksmuseum van Oudheden), Amsterdam (De Duif) en Groningen (Der Aa-kerk).

Inhoud
Hyllos is een politieke tragedie over democratische idealen en hun keerzijde. Het stuk speelt in Trachis, waar de oude koning Herakles is overleden en zijn zoon Hyllos de macht overneemt. Hij wil het autocratische regime van zijn vader vervangen door een open democratie. Hij is daarbij geïnspireerd door de stad Athene, waar koning Theseus door een vergaande democratisering een enorme economische bloei tot stand heeft gebracht. Athene is in korte tijd uitgegroeid tot een regionale economische en politieke grootmacht.

Hyllos wordt in zijn plannen tegengewerkt door de naaste getrouwen van Herakles, en met name door hun leider Lykos. Deze was verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde tijdens het regime van Herakles. Hij is niet van plan de oude macht op te offeren aan democratische idealen waarvan de uitkomst hoogst onzeker is. Hij wordt daarin gesterkt door verhalen uit Athene die getuigen van de onrust die het democratische systeem daar veroorzaakt. Oude en nieuwe politiek staan tegenover elkaar.

Vorm
Hyllos is geïnspireerd op de vormentaal van de Griekse tragedie, de oudst overgeleverde vorm van muziektheater in de westerse theatertraditie. Zang en gesproken taal wisselen elkaar af, en de tekst als geheel steunt op een breed palet aan metrische patronen – breder dan wat in de Griekse tragedie gebruikelijk was. Hier geniet de auteur een aanzienlijk grotere vrijheid dan de vertaler.

Thematisch kader
De voorstelling vindt plaats in het kader van het jaarthema 2013 bij De Veenfabriek: kracht/toekomst. In Hyllos wordt dit thema onderzocht vanuit de begrippen hoop, waarheid en vertrouwen. De inwoners van Trachis, maar ook die van Athene, verlangen naar een ideale toekomst. De wijze waarop die toekomst het beste gestalte kan krijgen, vormt de inzet van een verhitte strijd tussen hun leiders. Deze strijd wordt gevoerd middels het exploiteren en manipuleren van de gevoelens van hoop en angst bij de bevolking: door openlijke intimidaties, maar ook door verhalen en uitspraken waarvan de waarheid niet valt te achterhalen. Hoe handel je, op wie vertrouw je, waarop vestig je je toekomst, als de wereld brandt en de werkelijkheid niet kenbaar is?

De voorstelling
Voor Hyllos verenigt regisseur Paul Koek muzikanten en acteurs op het podium binnen de context van een multimediale liveshow. In een televisiestudio staat de tafel klaar voor de gasten van een politiek praatprogramma. Het is de arena voor een zinderend gevecht over de kracht en de zwakte van de democratie. Maar belangrijker nog is de vraag naar de geloofwaardigheid van elke politicus die de gemedialiseerde arena betreedt.

Informatie voor scholen
De voorstelling is zeer geschikt voor leerlingen VWO bovenbouw. Ter voorbereiding op de voorstelling heeft de Veenfabriek een speciale lesbrief ontwikkeld waarin naast de klassieke achtergronden van de tragedie ook moderne begrippen als democratie en democratische besluitvorming aan de orde komen. De lesbrief kan worden gecombineerd met een voorbereidende les op school en/of een voorbespreking op de voorstellingslocatie, en bij de voorstellingen in Leiden natuurlijk met een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden.

Belangstellende scholen kunnen zich aanmelden bij »De Veenfabriek. U wordt dan op de hoogte gehouden van de voorstellingen en eventuele verdere activiteiten rond de voorstellingen.

Hyllos

Regie Paul Koek
Tekst Herman Altena
Muziek Derek Bermel
Dramaturgie Paul Slangen
Toneelbeeld Theun Mosk
Kostuums/assistent vormgeving Marjolijn Brouwer
Filmregie & -concept Bobbie Koek
Film camera Thomas van Krugten
Acteurs Reinout Bussemaker, Michael Bloos, Jacobien Elffers, Joep van der Geest, Milena Haverkamp, Bas Maassen, Lizzy Timmers, Sterre Konijn (TIME student), Lien Pisters (TIME student)
Muzikanten Dirk Feller | Nadia Frissen (altviool), Marieke Grotenhuis (accordeon), Mei-Yi Lee (percussie), Ton van der Meer, John van Oostrum, Toon van Ulsen (trombone), Anna voor de Wind (klarinet), Rutger Woudenberg (trompet), Joann Whang (cello), Jan Erik van Regteren Altena (altviool)
Technische coördinatie Joost Verlinden
Techniek uitvoerend Kas van Huisstede
Productieleiding Anne-Marie Geldhof
Productie stage Gina Beuk
Coproductie Veenfabriek en Asko|Schönberg
In samenwerking met Rijksmuseum van Oudheden

Première 16 november 2013
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Voorstellingen
Leiden: 13, 14, 15 (try-outs), 16 (première), 17, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29 november
Amsterdam, De Duif: 3, 4, 5, 6 december
Groningen, Der Aa-kerk: 12, 13 december

Hyllos is (mede) tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Lira Fonds.

>> De Veenfabriek Leiden Logo Asko-Schönberg_2 Derek Bermel   Logo ATHA